Split Klíma

Split Klíma 

splítklíma

A split az angol „osztott” szóból származik, a elnevezés onnan ered, hogy ennek a típusnak két része van, a kültéri egység és a beltéri egység. Érdemes a két egységet minél közelebb elhelyezni egymáshoz a jobb hatékonyság érdekében. Ennél a klímánál már komolyabb hálózatot kell kiépíteni, így telepítését mindenféleképpen érdemes szakemberre bízni.

A split klímák legnagyobb előnye, hogy a zajt keltő alkatrészek a külső egységben helyezkednek el a helyiségen kívül. Valamint hőtermelése is a berendezés kültéri részében bocsátódik ki, így minimális az esély arra, hogy a termelődő hő miatt romlana a berendezés teljesítménye. Szinte bárhova felszerelhetők, széles választéka létezik különböző típusokból, amik nem csak teljesítmény, de design szerint is variálódnak.

A split klímát egyaránt lehet alkalmazni egy illetve több helyiség hűtésére. Itt válik fontossá két altípusa: A mono és multi split klíma. Alapvetően mindkét változatával meglehet valósítani több szoba illetve munkahelyiség hűtését, csupán a kivitelezésben van eltérés.

A mono split klíma minden esetben egy kültéri és egyetlen beltéri egységet tartalmaz, amiket rézcsövek és elektromos vezetékek kötnek össze. Amennyiben több helyiséget kívánunk mono split klímával hűteni, a szobák számával megegyező számú berendezés vásárlása szükséges.

 

A multi split klímák minden esetben több szoba hűtésére lettek tervezve. Igényeinktől függően megkülönböztettünk dual, trial és quad típust.

Dual: Egy kültéri egység, két beltéri egység

Trial: Egy kültéri egység, három beltéri egység

Quad: Egy kültéri egység, négy beltéri egység. 

A legfontosabb különbség a mono és multi típus közt, ha több helyiség hűtését tervezzük velük. Több mono esetében mindig a sethez tartózó kültéri egységet kötjük össze a beltéri egységgel. Más szóval a két szobába elhelyezett berendezések egymással nem lesznek össze kötve. Míg a multi esetében az egy kültéri egységre kötjük mind a két beltéri egységet.

multi split

A képen egy trial split klíma látható. 

 

Fontos figyelembe venni, hogy bár több helyiség multi split berendezéssel való hűtése esztétikusabb látvány, hisz házunk/lakásunk/munkahelyünk falán egyetlen kültéri egység lesz csak. Ugyan akkor a mono hálózatának kiépítése sokkal kisebb átalakítási munkálatokkal jár, illetve ezáltal olcsóbb is.

artklíma

A split klíma függetlenül attól, hogy mono vagy multi, sokkal rugalmasabb elhelyezési lehetőségeket kínál. Ha fontos önnek otthonának/irodájának külseje, mindenféleképpen ezt a berendezés típust javasoljuk. A beltéri egység általában egyik oldalfalra kerül, de léteznek mennyezetre helyezhető, illetve álmennyezetre szerelhető verziói is. Népszerűségüknek köszönhetően a gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az esztétikai megjelenésre, ami a kellemes, nem feltűnő designtól akár a kifejezetten művészi külső megjelenésig terjedhet.

Split klímáknál továbbá előfordul az „inverter” kifejezés, ezek a típusok jóval energiatakarékosabbak egy normál split klíma berendezésnél, akár 35-40%-kal kevesebb energiát fogyaszthatnak. Ennek oka a beépített fokozatmentes energia szabályzó, más néven inverter. A hagyományos készülékek mindig 100% teljesítménnyel dolgoznak a kívánt hőmérséklet elérése érdekében, majd lekapcsolnak egy időre. Ezzel ellentétben az inverteres készülékek folyamatosan üzemelnek, viszont csupán akkora teljesítménnyel, ami a kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges, ezzel jelentős áram felvételt megspórolva önnek.

 

Amennyiben ön komolyan foglalkozik hosszú távon is megtérülő klímaberendezés vásárlásával, úgy mindenképpen a split klímát javasolnák külső megjelenésének és kialakításának esztétikája, redukált zaj és hő kibocsátása, energia takarékossága miatt.

Panasonic kit-xe9-pke split klima

 

 

 

 

 

ÖSSZEHASONLÍTÁS INDÍTÁSA