Az On/Off és az Inverteres Klimák közti különbség

Fisher Art klima

Az On/Off és az Inverteres Klimák közti különbség

Bár alap koncepciójukba miszerint egy set kültéri egységre és beltéri egységre osztható megegyeznek, ahogy külsejükben sincs eltérés, mindkét típus rendelkezik mono illetve multi set verzióval, azonban müködésükben és energia felvételükben van egy lényeges különbség.

 

On/Off Split klimák

Vagy más néven az állandó fordulatú klimák, hasonló elven müködnek mint a hűtőszekrények, ha a berendezés azt érzékeli hogy melegebb van, mint a beállított hőmérséklett bekapcsol és 100% teljesítménnyel addig üzemmel mig el nem éri a kivánt szoba hőmérsékletett ezútán ismét lekapcsol. Ennek a folyamatosan ismétlödő ciklusnak köszönheti az On/Off  (Be/Ki) nevet. 

Ezek a klimaberendezések nem képessek módosítani programjukat a környezetük változásaihoz képest, nem képesek részterhelésen müködni, némileg hangosabbak, mint az inverteres split klimák. 

Előnyük egyszerűbb konstrukciójuk, megbizhatóságuk és olcsóságuk.

Alkalmazásuk leginkább olyan helyiségek átmeneti hűtésére ajánlott, amit nem folyamatosan használunk, hanem csupán pár órá.

Lg DC inverter Az LG DC inverteres technologóiájának összehasonlítása egy hagyományos elven müködő berendezéssel. 
 inverteres kültéri egység belsejeInverteres split klima kültéri egységének belseje.

Inverteres Split Klimák

Az inverteres berendezések elsődleges előnye, hogy érzékelőivel felméri a szoba hőmérsékletét, és csak annyi áramot fogyaszt, amire ténylegesen szükség van a beállított hőmérséklet fenntartásához.

Ennek számtalan előnye van, a hagyományos állandó fordulatú klimákat néha nem lehet bekötni mert 100%-os teljesítményen történő bekapcsolásuk, és müködésük aktív szakaszában túl terhelnék a hálózatott. Ezzel szemben a Inverteres klima minimális teljesítményével indul, és csupán a szükséges áram mennyiséget használja, hogy elérje a kivánt hőmérsékletett. Az inverteres klimaberendezése szinte soha nem is üzemelnek 100% teljesítményen, ebből is ered hogy jelentős megtakarítást jelentenek hosszú távon.

Azt sem árt tudni, hogy mig a hagyományos splitek teljesítménye állandó így rendszerint egy szám társul hozzájuk (például 2,5 kW) Addig az inverteres klimák általábban három teljesítmény adatott adnak meg, például 2,5 kW (0,9 - 3,3 kW) Ebben az esetben a 2,5 kW az átlagos teljesítményt jelenti, a 0,9 kW a minimális teljesítményt jelenti, mig a 3,3 kW a maximális teljesítményt. Ennek jelentősége a hűteni kivánt szoba méretétől függ. 1 légköbméter hütéséhez 33 w szükséges tehát egy 2,5 kW teljesítményű klima 75 légköbmétert és körülbelül 30 négyzetméteres szobát képes hüteni. Azonban a inverteres technologiának köszönhetően 2,5 kW berendezés képes lehet egy 100 légköbméteres szoba hűtésére, ami körülbelül 40 négyzetméternek felel meg. még érthetőbben megfogalmazva ha őn 40 négyzet méteres helyiséget kiván hűteni egy hagyományos split klima esetében minden bizonnyal a 3,5 kW-os berendezést kéne választania, mig az inverteres technologiával egy 2,5 kW-os teljesítményű berendezés is képes lehüteni a helyiséget.

 Alapvetően elmondható, hogy az inverteres technologia mindenféleképen kifizetendőbb, hosszú távon pedig megtérülő befektetés.

ÖSSZEHASONLÍTÁS INDÍTÁSA